Kuřecí stehna na slanině a bramborách


Moje babička dělá úžasné kuře, vždycky si na něm naprosto totálně pochutnám, ale nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, jak ho dělá. Ale teď už vím, jak dosáhne té naprosto dokonalé a výborné chuti. Přísady jsou určeny pro 4 osoby.
Přísady:
4 kuřecí stehna (případně 8 paliček nebo rozporcované celé kuře), sůl, pepř, 150 g másla, 1 palice česneku, neoloupaná, přepůlená, 150 g anglické slaniny, nakrájené na nudličky, 500 g brambor, trocha tymiánu (lze čerstvý či sušený)


Recept:
Kuřecí omyjte, osušte a zvenku i zevnitř důkladně osolte a opepřete. Položte do pekáčku. Rozpusťte tři lžíce másla a poté jím potřete celé kuře. Zbylé máslo nakrájejte na plátky a těmi obložte celé kuře. Podlijte vodou tak, aby jí bylo zhruba půl centimetru ode dna pekáčku. Přidejte palici česneku a nakonec kuře zasypejte anglickou slaninou. Dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. Během pečení podlévejte (není vždy potřeba, pozor abyste neměli přiliš vody, mělo by jí být opravdu 0,5 - 1 cm ode dna. Brambory oloupejte, nakrájejte na osminky a po půlhodině je spolu s tymiánem přidejte ke kuřeti. Teplotu snižte na 180 °C a za stálého podlévání (opět pozor na to, abyste neměli příliš vody) pečte další hodinu.


Máslo a slanina dodávají kuřeti opravdu jemnou a výbornou chuť.


Původní recept vyšel v časopise Albert v kuchyni.


Přeji dobrou chuť.

Komentáře

Oblíbené příspěvky