Pravá krev 1


Víte, mně se vlastně vůbec nechce psát jakási recenze. Mně se chce vzít další díl, vlézt do postele a doslova zhltat další skvělou knížku. Sérii Pravá krev od americké autorky Charlaine Harris čtu už podruhé. Po prvním přečtení jsem se podívala i na všechny čtyři sezóny seriálu inspirovaného knihami. Podotýkám inspirovaného, protože minimálně druhá série mi přišla naprosto, ale naprosto ujetá a mimo realitu. Ačkoliv při čtení knih plných upírů, měňavců, vlkodlaků, víl a dalších prapodivných bytostí bych asi o realitě moc mluvit neměla...


Kniha: Mrtví do soumraku
Autor: Charlaine Harris
Vyšlo: 2009 v nakladatelství Baronet
Stran: 296

Sookie Stackhouse pracuje jako servírka v malém městečku Bon Temps a žije se svou babičkou. Má zvláštní "postižení" (= dokáže lidem číst myšlenky) a žije ve světě, kde existuje umělá krev, díky níž mohli upíři "vylézt z rakví" a ukázat světu, že opravdu existují. Získali práva a stali se občany některých států. A právě Sookie se splní její sen, potká v baru, kde pracuje, upíra. Jejich známost nezačne nijak romanticky, ale spíše prakticky, Sookie Billovi (upír) zachrání život. Upír následně zachrání život jí a začnou spolu víceméně chodit. A jak to tak bývá, věci kolem nich začínají nabírat spád. V městečku dojde k vraždě dvou dívek, ze kterých je podezřelý Sookiin bratr Jason a také zabijí Sookiinu babičku. U této vraždy je však zřejmé, že vrah měl spadeno na Sookie, která ovšem nebyla doma. Jednotícím prvkem obou vražd mladých žen bylo pokousání upírem, proto se Sookie vydává s pomocí Billa do upířího baru Transfusia ve Shreveportu. Zde se Sookie seznamuje s dalšími upíry a odkrývá jim své "postižení," kterého chce především Eric (upír vikingského původu :-D) využívat. Po 3. vraždě mladé ženy je zatčen Jason a obviněn z vraždy. Sookie samozřejmě nevěří, že by její bratr vraždil. Nakonec však i Bill odjíždí (jako záskok jí tam nechává retardovaného upíra s tváří Elvise) a Sookie je v ohrožení. Jak to dopadne? Přečtěte si knihu.

Toliko krátké shrnutí děje. Plusy, kvůli kterým si knihu přečtu za nějaký ten pátek znovu: Sookie je 25 let. Není to náctiletá slepička, ačkoliv je nezkušená a dosti naivní, stále je to mladá soběstačná žena, která opravdu neřeší, jestli ten kluk, co se jí líbí ji chce nebo ne. Její přístup k životu mi někdy přijde na hlavu, jindy se nemohu přestat smát. Sookie je jakousi směsicí typické hloupé americké husičky (jak si ji já představuji) a hrdinky proti své vůli. Má prostě smůlu na hloupé náhody, ale dokáže je vyřešit s grácií sobě vlastní. Ač za některé její myšlenky bych jí vrazila facku, ona sobě nejspíš občas také. Kniha pěkně odsýpá jak písek v hodinách a člověk si nemusí dělat přestávky, aby si odpočinul nebo srovnal nějaké informace. Je jednoduchá, odpočinková, pěkně napsaná.
Jestli máte rádi knihy, kde vystupují upíři, ale nesnášíte popisování alá Twillight, je tahle kniha skvělá. Upíři tu jsou pěkní vyčůránci (pardon za ten výraz), kteří v lidech většinou vidí pouze obživu. Nejsou romanticky zamilovaní, jsou vypočítaví a nebezpeční. Že by se kvůli lásce přemohli? I ne, kvůli lásce ne, ale kvůli tomu, jestli je pro ně výhodnější zabít člověka a nažrat se nebo ho nezabíjet, to už si rozmyslí. Ale rozhodně od nich nečekejte velká gesta, evidentně milují sex, krev a prachy, pokud něčím z toho nevládnete, nejste pro ně. Takový pocit mám z knihy já a upřímně? Opravdu se mi to líbí.

Komentáře

Oblíbené příspěvky