Den 4


Plán na dnešní den byl: programovat s Lego roboty. Jenže ráno nastal trochu problém, takže se přesunulo programování robotů na odpoledne. Vysvětlit některé teoretické věci rodnou řečí, natož vysvětlovat je v angličtině učitelům, kteří absolutně netuší, o co jde.

Před začátkem kurzu jsme dostali seznam programů, které si máme nainstalovat do počítače. Program na roboty Lego Mindstorms tam nebyl. Pro vyučující byl tedy poněkud problém začít s robotí aktivitou, protože nebylo na čem programovat. Rozvržení činností pro dnešní den bylo tedy přeorganizováno a začali jsme výukou ICT bez počítačů.
V CS Unplugged jsme dostali odkaz na velice zajímavé stránky, kde najdeme aktivity pro učivo, k němuž nejsou potřeba počítače. Některé aktivity jsou opravdu zajímavé, jiné až trošinku trapné, ale to je můj osobní pocit a rozhodně mohou pomoct v různých předmětech, nejen v ICT. Bohužel učit některé věci je opravdu těžké, obzvlášť, když nejde o jazyk mateřský. Některé aktivity tedy v učebně nedopadly příliš dobře, protože je účastníci nepochopili nebo možná, protože je Patrick špatně vysvětloval, každopádně to nebylo ideální.
Po polední přestávce jsme programovali Lego Mindstorms. V úvodních několika minutách nám byly vysvětleny základní principy a následně jsme dostali zhruba 2 hodiny na vytvoření programu, pomocí něhož zvládne robot projet určenou trasu tam a zpět bez nehody. No, nepodařilo se nám to úplně, skončily jsme (dámský tým) na druhém místě. Musím říct, že to bylo opravdu zábavné a  hodně jsme se do toho tzv. "zakously" a snažily se úkol vyřešit.
Po skončení kurzu jsme vyrazili do Parlamentaria, které je velmi blízko FCL. Vždy jsem byla spíš euroskeptik, poslední dobou zjišťuji, že myšlenka spojení národů není vůbec špatná a  že v jednotě síla je. Samozřejmě nesouhlasím slepě se vším, ale vždy je nutno udělat kompromis. Každopádně Parlamentarium je opravdu impozantní stavbou z venku a muzeum uvnitř budovy je hodně zajímavé. Cesta EU začíná druhou světovou válkou a prvními myšlenkami o jednotném evropském státu. Pokračuje dopisy mezi prvními iniciátory a jejich dopisy, reakcemi v tisku, přes první společenství až po EU dnešních dní. Jsou zde interaktivní sály, k zapůjčení přístroje pro komentování prohlídky v rodném jazyce, část věnovaná budoucnosti EU a vzkazům návštěvníků. Pokud budete v Bruselu a budete mít možnost Parlamentarium navštívit, rozhodně vám to doporučuji.
Po návštěvě jsme s kolegy zašli do centra města. Vedle budovy burzy je Argentina grill, kde nabízí velmi dobré jídlo za poměrně slušné ceny. A pokud se vám nebude chtít spát, projděte se ještě "čínskou" uličkou k baru Mappa Mundo. Je to "irský" pub s dobrým pivem.

Komentáře

Oblíbené příspěvky